Ahogyan korábban már ígértem, idén sok-sok meglepetés vár a blog olvasóira is. Ez az első, azaz, hogy új rovattal bővül az oldal. A rovat címe: Süss velem!
Ebben a rovatban a sütés alapjaival és kipróbált receptekkel ismerkedhettek meg.

Tehát az első a SAJTOS RÚD, amely a Horváth Ilona szakácskönyvében Sós rudacska néven szereplő finomság átalakított változata.

SAJTOS RÚD

Hozzávalók:
- 300 g liszt
- 100 g margarin
- 80 g zsír
- 20 g élesztő
- 1 tojássárgája
- 1 egész tojás (a kenéshez)
- 5 g cukor
- pici só
- 1/2 dl tej
- kevés reszelt sajt (kb 80-100 g)

A sütemény elkészíthető zsír nélkül is, én azért így csinálom, mert tovább marad puha a sajtos rúd, nem szárad ki. Amennyiben a zsírt kihagyjuk, akkor nem csak 100 g, hanem 200 g margarin kerüljön a receptbe.

Elkészítés:

Előmelegítjük a sütőnket 180 fokosra, alul-felül sütésre.

1. A 1/2 dl tejet a cukorral langyosra melegítjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Ezután békén hagyjuk, hogy az élesztő felfusson a tejben. (Ez azt jelenti, hogy habosodni és emelkedni fog a tejes élesztős keverék)

2. Ezalatt a lisztet a margarinnal és a zsírral elmorzsoljuk, azaz az ujjainkkal morzsolva a margarint és a zsírt elkeverjük a liszttel. Ezután hozzákeverjük a reszelt sajt felét is.

3. Hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojás sárgáját, a sót, és jól összegyúrjuk. Először ragadni fog a tészta a kezünkhöz, de ne essünk kétségbe, addig kell gyúrni, amíg szépen össze nem áll a tészta, és a kezünk is teljesen tiszta nem lesz.

4. Lisztezett deszkán ceruza vastagságúra kinyújtjuk, majd 8-10 centiméteres rudakra vágjuk. (vagy amekkorára szeretnénk)

5. Az egész tojást felverjük, majd a rudakat lekenjük vele. Ezután megszórjuk a maradék sajttal. Igaz a szórás egyszerűnek hangzik, de nem az, óvatosan elegyengetjük a sajtot a keskeny rudacskákon.

6. A sütőlemezre sütőpapírt teszünk, majd 2-3 cm távolságra egymástól elhelyezzük a rudacskákat is.

Kb 20 perc alatt sült meg nekem a sajtos rúd a 180 fokos sütőben. (Sok helyen olvastam recepteket, ahol 10-15 percet írtak, soha semmilyen hasonló sütemény nem lett nekem kész ennyi idő alatt. minimum 20-25 perc kellett, de a sütőtől is függ a sütési idő.)

Istenien finom lett! Egy baja van, ha az ember elkezdi enni, nehezen lehet abbahagyni! Napok múlva is finom, és nem szárad ki.



Ez volt az idei év első finomsága a konyhámban.
Egészségetekre!

Fondant készítése

Torta bevonása

Ennyien vagyunk most itt

Összes oldalmegjelenítés

Tortarendelés:

Színek kikeverése

Big Mac torta

Translate

Kedvelt bejegyzések az elmúlt hétről

Rendszeres olvasók

Varrógép torta készítése