Korábban ezt a receptet használtam folyton:
http://tortadiszites.blogspot.com/2010/03/piskota-keszites-ii.html

, de nemrégiben elkezdtem újabb és újabb piskótákat tesztelni. S lám, beleszerettem az egyik receptbe. Egyszerűen elkészíthető, és az alapanyaglista sem hosszú.

Be kell vallanom, hogy ez a recept már szerepelt a blogon tavaly, hiszen a legelső tortadíszítő versenyünk győztese osztotta meg velünk.

Így készül a méréses piskóta:

25 cm-es, kerek formában készült a következő piskóta:

- 7 tojás
- cukor
- liszt

Ez a legegyszerűbb piskóta-recept, ismertebb néven: mérős módszerrel készült piskóta. A tojásokat egyben a keverőtálba ütjük. Ezután a tojások súlyával megegyező súlyú cukrot keverünk bele. Robotgéppel 10-15 percen át keverjük magas fokozaton. Ezután 6 tojás súlyának megfelelő lisztet forgatunk bele, de már csak óvatosan, nem a robotgéppel. Ezután a tortaforma aljára sütőpapírt teszünk, az oldalát vajjal kikenjük, majd beleöntjük a tésztát. A sütőt előmelegítjük, majd 180 fokon közel 1 órán át sütjük a piskótát. Kisebb, vagy nagyobb tortaformába arányosan csökkentsük, vagy növeljük a mennyiségeket.

Lássuk lépésről lépésre is:

1. Elsőként mérjünk ki 6 tojást, majd mellé a lisztet.



2. Utána üssünk bele még egy tojást a mérőedénybe, és ehhez igazítsuk a cukrot.


Majd az előzőek szerint keverjük össze az alapanyagokat.

Horváth Lászlóné Lencse Júlia munkája

Ő maga mesélte el a Békakirályfi történetét.:

Nekem nincsenek mindenféle korszerű kellékeim. Van egy habzsákom, és 1-2 csillagcsövem. Leginkább papírból tekerek kinyomózsákot. Nekem más nem is hiányzik, nagyon jól boldogulok mindenféle extra felszerelés nélkül is.



Ez a torta csokival van leöntve. Eléggé maradi felfogású vagyok, fincsi tejcsokit szoktam felolvasztani. Szinte röstellem is magam, amikor olvasom a mostani divatos pótszereket, marcipánpótlókat.

A dekorációk marcipánból készültek. A korona is marcipán, csak azt 2 nappal hamarabb megcsináltam, hogy legyen ideje kiszáradni a levegőn. Jó vékonyra kinyújtottam, papírszalvétával megtámogattam. A tavirózsa is hasonló módon száradt ki, minden kis virágsziromnak csináltam egy kis "púpot"alufóliából, azon pihentek 2 napot, aztán a tojáshabbal nagyon szépen oda lehetett illesztgetni a helyükre. Eddig csak marcipánt használtam mindenhez.



A béka bőre azért sikerült valóban varacskosra, mert a kinyújtott marcipánt kicsit húsklopfolóval megcsapkodtam. Nehezen alakult ki a végleges formája, de aztán tényleg békás lett.



A vizet tojáshabból csináltam. Ehhez a tojásfehérjét gőzön felvertem cukorral, mint a habcsóknak szokták régen, de úgy is jó, ha a cukrot megfőzzük szirupnak és a kis cukorral felvert tojásfehérjébe csurgatjuk lassanként. Ezután még kicsit tovább kell verni, és kevés ételfestékkel vízhatású is lesz.
  • csütörtök, augusztus 25, 2011
  • NeonGrün Muffin
  • No comments

2011. október 15-én és 16-án rendezik meg az idei DIE TORTENSHOW-t Hamburgban.
A belépő 7 EUR, minkét napra 10 EUR.

Akit érdekel, bővebb információkat itt találhat, sőt még szállásfoglalási lehetőségeket is ajánlanak:

http://www.dietortenshow.de/

Néhány kép a 2010-es Show kínálatából, a győztes tortákról:





Sütimanó, azaz Ferencziné Varga Éva munkája.




Első lépésként elkészítjük a címke sablonját papíron,




majd a sablon alapján bekarcoljuk a fondant lapot,



és méretre vágjuk, a tortát, azaz a forma mentén haladva eltávolítjuk a felesleges széleket.



Megfestjük a címkét, és zselatinból jégkockákat formázunk.






Töltés és bevonás után az oldalát kissé megcsapkodjuk a vajkrémmel, így olyan hatású lesz a bevonónk, mintha éppen a mélyhűtőből vettük volna ki az üveget.



Külön kis trükköt is alkalmazhatunk. Az üveg nyakánál, kivághatjuk a torta belsejét, és egy kisméretű, valódi jageres üveget dughatunk el a fondant bevonó alá.



Ebben az esetben készítsünk levehető kupakot is a tortához. A tortát kissé megdöntve, valódi ital folyik a poharunkba.

Egészségünkre!
Miután a piskótádat a kívánt krémmel megtöltötted, majd a lapokat egymásra helyezted, a torta felületét (az oldalát és a tetejét) általában vajkrémmel meg szoktuk kenni, majd erre kerül a kinyújtott fondant bevonó.

Aki nem szeretne vajkrémmel dolgozni, más lehetőség is adott a torta átkenésére. Megfelelő lehet a sima cukorszirup, mert erre is rátapad majd a fondant, viszont jobb megoldás a sárgabarackos zománc, mert ez szépen megszárad a torta felületén, és megfogja a krémet, vagy az egyéb tölteléket is (pl gyümölcsös töltelékeket).

A sárgabarackos zománc elkészítése nagyon egyszerű.

Amire szükséged lesz:
- 250 gr sárgabaracklekvár
- 2 teáskanál citromlé

Melegíts meg a lekvárt, majd egy szűrőn jól nyomd át az egészet, majd add hozzá a citromlevet. 30 másodpercig hagyd forrni az edényben, majd vedd le a tűzről, és lassan hűtsd le.
Miután kihűlt, kend be vele a torta felületét.
Ezután hagyd száradni.
Sajnos, én minden hasonlóból kimaradok, hiszen igencsak messze élek Magyarországtól, viszont Veronika nagyszerűen beszámolt a nemrégiben megtartott Cukor-Show-ról!



Bővebben a blogján olvashattok a show-ról!
Itt:


Ez a torta ihlette a pávás, esküvői tortát, amin éppen dolgozom, s aminek a végén anno a fiam kinyírta a pávát:))

Emiatt gondoltam, hogy keresek még a neten pávás ihletésű tortákat. Íme:









Ebből a kisfilmből több dolgot is megtanulhattok.
Elsőként, hogyan alakíthatod ki a formatortád végleges "vonalait",
azt is, hogyan boríthatod a tortádat csokoládés ganache-zsal
végül pedig, mitől lesz a formatorta igazán sima, és megfelelő a későbbi fondant-borításhoz.


Fondant készítése

Torta bevonása

Ennyien vagyunk most itt

Összes oldalmegjelenítés

Tortarendelés:

Színek kikeverése

Big Mac torta

Translate

Kedvelt bejegyzések az elmúlt hétről

Rendszeres olvasók

Varrógép torta készítése